piątek, 23 października 2015

Moja ulubiona słodycz

Nareszcie publikuję przepis na bezę. Czekoladową z kremem migdałowym i toffee.



SKŁADNIKI

Beza:
+ 8 białek
+ 2 szklanki cukru
+ 3 łyżeczki kakao deserowego
+ pół tabliczki posiekanej mlecznej czekolady
+ łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:
+ 250 g (1 opakowanie) serka mascarpone
+ 200 ml (1 opakowanie) śmietanki 36%
+ 3 łyżki masła migdałowego
+ sos toffee

PRZEPIS
Oddzielić żółtka od białek tak, aby w białkach nie zawieruszyła się żadna cząstka żółtek. Ubić białka na bardzo sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukru i dokładnie miksować cały czas. Po dodaniu całej ilości cukru jeszcze chwilę miksować. Masa powinna być bardzo gęsta i sztywna. Dodać łyżeczkę kakao i dalej miksować. Następnie bardzo delikatnie trzeba dodać czekoladę i pozostałe 2 łyżeczki kakao mieszając je łyżką tylko 3 razy. Taką bezę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworząc dwa koła (będą one spodem i górą tortu). Bezę piec 30 minut w temperaturze 120 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 i piec jeszcze przez 3 godziny, aby osuszyć bezę.
Aby uzyskać krem należy zmiksować serek, śmietankę oraz krem migdałowy na gładką masę. Włożyć do lodówki aż do czasu przekładania tortu.
Na spód tortu położyć jedno bezowe koło. Następnie ułożyć na nim krem gdzieniegdzie polewając go sosem toffee. Na górę kładziemy drugie kółko bezowe i tort jest gotowy :) Przepyszny, wciągający i uzależniający.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz